Fritid

Att leva som man lär, eller hur var det nu?

Cristoffer Fivén

Cristoffer Fivén

Vem är jag?

Att jag dedikerat mitt liv åt fastigheter råder det nog ingen tvivel om. Min vän Jakob försöker alltid påminna mig om hur nördig jag är och att renovering är min hobby. Jag har alltid svarat honom att renovering inte kan vara en hobby men frågan är om han trots allt inte har rätt? Var går gränsen mellan hobby och något man gör för stunden?

0 h
Antal timmar renovering, är det en hobby?

Det hela började på gymnasiet, intresset för aktier och fonder. Därpå tyckte jag fastigheter verkade intressant. Ett tu tre – Antagen till Fastighetsmäklarprogrammet. Under min studietid ville jag så gärna få mer praktisk erfarenhet så därför vid 20 års ålder klev jag in som Ledamot i BRF Solhöjden i Lund. En av de absolut första BRF:erna på Brunnshög i Lund. Då bestod Brunnshög av åkrar och med den enda utsikten av Sony Ericsson-loggan. Idag är det väldigt annorlunda, Brunnshög har blivit en riktig stadsdel där såväl människor bor och arbetar!

Jag var klar Fastighetsmäklare vid 22 års ålder och intresset för fastigheter var fullständigt! Jag har sedan dess hunnit renovera 5st lägenheter eller 6st om man räknar med att jag delade av en lägenhet till två lägenheter. På tal om det – Få inte för er att ge er på ett projekt att dela av en lägenhet i en BRF, risken är väldigt stor att det inte går igenom. Jag berättar mer om det längre ner under rubriken Lägenhetsrenoveringar.

Nu senast har jag renoverat hela vår villa från topp till tå. Det tog 2,5 år och ca 2000h. Vid ett tillfälle reflekterade jag över antalet timmar jag renoverat genom åren…det landade på otroliga 4250h. 

"Jag har därför alltid varit ödmjuk inför min egen kunskap och erfarenhet samt varit mån om att läsa på för att själv kunna skapa mig en uppfattning och därmed kunna tillvarata mina intressen som beställare."

Det ställs mycket krav på Fastighetsägaren idag. Det är en komplex roll där man ska förstå respektive entreprenörs terminologi oavsett om man pratar med en Målare, Snickare, Elektriker eller en Värmepumpstekniker om det mest tekniska på en bergvärmeanläggning så måste man i sin beställarroll åtminstone förstå grundläggande vad det är dem pratar om. Jag har genom åren mött flera entreprenörer som berättat om deras upplevelse av frustration vad gäller kunskapsglappet hos många beställare och hur detta påverkat såväl framfarten av projekt men också relationen för att beställaren inte har rimliga förväntningar på processen i praktiken. Jag har därför alltid varit ödmjuk inför min egen kunskap och erfarenhet samt varit mån om att läsa på för att själv kunna skapa mig en uppfattning och därmed kunna tillvarata mina intressen som beställare.

1960-TALS VILLAN

En färdighet jag har mycket nytta av i arbetet är att jag har med egen arbetskraft totalrenoverat 5 lägenheter och en villa. Detta är en väldig fördel när man kommer i diskussion om lösningar med entreprenörer – att då ha en praktisk förståelse gör diskussionerna mer balanserade. 

Jag och min sambo bor idag i denna 60-tals villa och givetvis har jag applicerat mina kunskaper för att få ner förbrukningen så lågt så att huset fick ett A i betyg när Energideklarationen utfördes. Vi har lyckats få huset att producera årligen ca 9.000 kWh med en förbrukning på ca 8.500 kWh dvs. +/- noll.

Detta uppnådde vi genom: Ny luft-vatten värmepump, tilläggsisolering av vinden, solcellsanläggning på 10,5 kW men även dimensionerat upp alla radiatorer för att kunna köra värmepumpen på lägre framledningstemperatur = Värmepumpen går mer effektivt. Utöver det har vi installerat Ngenic Tune vilket är en “Smart styrning” som såväl tar hänsyn till inomhustemperatur och elpriser och styr helt enkelt när på dygnet den ska värma och hur mycket för att undvika elpristoppar.

A

HEMMABIO

HEMMABIO

Förena nytta med nöje.

clapper_7662934

Alla har väl en relation till film och musik och så även vi. Så när vår villa gav utrymme till att bygga ett biorum så tog vi givetvis tillfället att planera och med egen arbetsinsats bygga ett fantastiskt biorum! Än roligare är att Hemmabiotidningen.se fann intresse i att skapa en artikel om detta. Hela artikeln kan läsas på Hemmabiotidningen.se, April 2024, utgåva nr. 4.

Att planera och bygga ett biorum är inte lätt. Det är så många aspekter man måste ta hänsyn till. Det ska vara estetiskt snyggt samtidigt som man måste arbeta med akustiken i materialvalen och till sist få fram ett slutresultat av ett funktionellt rum. Funktionellt handlar det om att placering av högtalare i såväl höjd som avstånd från lyssnare etcetera blir korrekt. I vårt fall så kunde vi lägga till en aspekt till vilket var att vi nu står och bygger ett biorum i en källare. Källare är alltid fuktigare då dom ligger under marknivå. Detta ställer krav på hur man bygger, allt för att undvika att bygga in fukt och senare skapa ett mögelproblem. Att få alla aspekter att samspela för att slutresultatet ska uppnå det biorum man drömt om… Ja, det var ingen lätt utmaning!

DRÖNARPILOT A2

Drönarflygning är en rolig hobby jag har men det hade varit roligt att i framtiden implementera detta mer i fastighetsbranschen. Det finns mängder av möjligheter såsom inspektion av tak, underhållsplanering eller 3D-scanning av fastigheter. Avståndsmätning i olika sammanhang eller varför inte utföra bevakning med drönare? 

Möjligheterna är många och jag är helt övertygad om att drönare kommer att bli en allt vanligare företeelse i vårt samhälle. Det kommer säkert bli standard att skicka ut drönare för leveranser av åtminstone mindre paket eller varför inte medicin? Likaså finns det exempel på när en hjärtstartare flygs ut till olycksplatsen. Varje minut och sekund räknas.

space-capsule_7580195

RENOVERING

RENOVERING

Är det en hobby?

Under 12 års tid har jag flyttat relativt ofta och varje gång har jag hoppat på ett nytt renoveringsobjekt. Det är väldigt roligt att få planera och skapa något själv. Nedan listar jag samtliga lägenheter jag renoverat genom åren. Villan jag och min sambo bor i idag får kanske bli sista stora renoveringen?

Herrestadsgatan 3A – År 2020
Stor 3 RoK i en gemytlig liten förening. Jag flyttade köket till det stora rummet för att bygga ett rejält kök med en härlig köksö som gav utrymme till 5 barstolar och skönt umgänge. Badrummet byggdes ut och blockerade en av ytterdörrarna som därför byggdes igen helt samt återställdes i trapphuset. 

Köpenhamnsvägen 13B – År 2019
Denna lägenhet var 3 RoK men jag ville dela på lägenheten och därmed göra den till en 2 Rok respektive 1 RoK. Detta var minst sagt en utmaning som rent formellt var krångligt. Läs mer om det nedan.

För att dela på en lägenhet i en BRF:

  1. Det krävs omröstning på stämma för att lägenheten ska få delas till två lägenheter det vill säga att andelstalen ska räknas om. För detta krävs kvalificerad majoritet vilket innebär 2/3 av rösterna.
  2. När stämman godkänt det så har man helt plötsligt två lägenheter och banken undrar – vilken har vi pantsättning i?
  3. Banken knorrar på näsan och tycker man är jobbig. Som Kontorschefen för banken sa “Under mina 20 år har jag aldrig varit med om ett liknande ärende om att dela en lägenhet”. Jag ryckte på axlarna och tänkte…varför inte?
  4. När banken värderat om båda lägenheterna och gjort pantsättningen i en av lägenheterna (Banken beviljar inte bolån till båda lägenheterna) då kan det vara så att man måste betala tillbaka en del av lånet om det inte ryms inom 85% belåning för den lägenhet man valt lägga lånet på.

Min rekommendation Allt gick bra men det är inte värt besväret och risken att man ev. får ett nej av stämman eller banken.

Kronborgsvägen 12B – År 2018
Detta är kanske min favorit av alla lägenhetsrenoveringarna. Riktigt fräck lägenhet där jag flyttade köket ut i vardagsrummet (Hade givetvis föreningens medgivande). Utöver det så använde jag mig av kolmårdsmarmor-klinker i hallen för att matcha fönsterbrädorna i lägenheten. Det svarta köket blev både praktiskt och väldigt vackert i det stora rummet i kombination med vardagsrum.

Ribevägen 6A – År 2015
Lägenhet i bottenplan på 3 RoK. Denna totalrenoverades med såväl samtliga ytskikt, nytt kök och badrum. Jag slog ut en avskiljande vägg mot en liten garderob för att utvidga badrummet en aning och därmed ge plats till en kombinerad tvätt och tork. 

Sköldgatan 2A – År 2012
Jag fann potential i denna lägenhet då den ursprungligen såldes som 2 RoK. Väggen i vardagsrummet fanns inte utan den byggde jag för att tillskapa ett rum till. Utöver det så målades hela lägenheten och jag la parkettgolv i stort sett överallt. Köket “hottade” jag upp med nya köksluckor, bänkskivor och kakel. 

Kontakt

Kontakt

Postadress:
Cristoffer Fivén
Lagerlöfs Väg 18
245 32 Staffanstorp

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.